Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí gach aon liaigh is fear leighis is luibh trialta a's gan aon fheabhas ag dul air. Chaith an Peidléir dho a bhranngóidí is d'imthig go cúirt an rí is leig air go raibh leigheas an óig-fhir aige. Bá gheall le siabhradh an fear óg, é snaighte caithte, is gan lúth ná léim ann.
    "Ó léir uait, ní breoidhteacht atá ort ach grádh; lean mise agus tabharfhad sa tú go dtí an mbean go bhfuil grádh agat di. Buail ort do chulaith airm is éide is lean mise," ars an Peidléir.
    Phreab sé as an leabaidh a's ba shoiléir do chách go raibh fóirithint mhór deanta air. Thug an Rí geall mór airgid dhó, a's leig an mac in aonfhacht leis fé mar iarr sé.
    "Turas a thabharfhaimíd ar dhúthaighe iasachta is déanfhaidh sé an-mhaitheas do na shláinte, a Rí Onóraig," ars an Peidléar bán.
    Thángadar go dtí Cúirt na Frainnce. Isteach leis an bPeidléar a's leig air leis an Rí gur dochtúir é. Fágadh a chomrádaidhe i seómra ag feitheamh leis. Chuaidh an Peidléar isteach go dtí an óig-bhean a's is í a bhí go h-ologónach buadhartha. Bhí cnead na croidhe.
    "Cad é do mheas orm a dhochtúir?" ar sí.
    "Ó meas óinsighe, a inghean ó," ars an Peidléar.