Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tháinig sé chun a mháthar agus chomáin sé an doras amach é. Thug sé leis a raibh d'oll-mhaitheas ins an bpluais agus d'fág cuid mhaith in a dhiaidh. Ar an mbóthar abhaile do chuala sé an gearán.
    "Fóir orm, fóir orm," ars an guth. Siúd isteach thar claidhe é agus seadh bhí siamhá mná a's í ceangailte do chrann. Snaidhmeanna móra dochta a bhí uirthi, agus fé mar a scaoileadh sé snaidhm téigheadh an greim air féin. Níor bhfada go raibh an bhean saor agus é féin ceangailte do'n gcrann.
    "Fan ansan anois," ars an tsean-bhean leis.
    "Mise máthair an fhathaig a's chonnac an íde a thugais ar mo mhac."
    B'é an Rí (athair a chéile) an chéad duine eile a gaibh an treó chuige ag spaisteóireacht lá.
    "Ó fhóir orm a dhuine uasail," ars é.
    Dhein an Rí bocht amhlaidh ach chuaidh na snaidhmeanna air féin agus siúd leis an óig-fhear chun siúbhal. Níor aithin an Rí é, bhí sé chómh snaidhte sin ó'n gcrann.
    "Bíodh an méid sin agat as an ndroch íde a thugais ormsa," ar sé.
    Níor bh'fada gur scaoileadh é agus bhí ana áthas ar an inghean. Ní raibh cruadhtan ná cás ortha as san amach, mar i dteannta gach rud bhí saidhbhreas an fhathaig acu.
    AT0590: The Prince and the Arm Bands
    Míceál Ó Guithín