Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'imthig sí abhaile go meidhreach, agus d'eachtraig sí a scéal dho. Dubhairt sé go raghadh sé ann chun í a shásamh pé scéal é.
    D'imthigheadar agus chaitheadar sos oidhche a ghlacadh sar a dtángadar go dtí an lochán. Treabhadar leó. Nigh sé a shúile ins an lochán agus chonnaic sé beagán gealais. An dara lá b'feárr ná san é, agus fé'n dtreas lá bhí sé chómh maith a's a bhí riamh. Cad é áthas a bhí ar an mbeirt acu! Ní raibh innsint scéil air.
    Ní raibh sé féin sásta annsan gan iarracht a dhéanamh ar imtheacht ó'n gcoill. Bhíodar ag siubhal rómpa go dtí go dtángadar go dtí cúirt mór.
    "O is deallramhthach le cúirt m'athar í," ars an bhean. "Triailfhimíd í pé scéal é agus is cuma linn."
    Thángadar go doras na cúirte. Bhí cuma an uaignis ar gach áit. Cá raibh a mná coimhdeachta? Cá raibh a hathair a chuireadh fáilte roimpe fadó? Bhí sé istig na sheómra a's is maith a chonnaic sí é. Bhí a cheann fé agus é ag gol.
    Seadh, d'fág sí an fear ag an ngeata a's b'siúd isteach í. Anáirde léi chun a seómra féin. Bhí an glas 'san eochair mar d'fág sí iad. Gléas sí suas í féin agus chaith di na giobail, mar bhíodar uirthi go h-aindhis. Tháinig sí isteach cúl doras ar a hathair. Chuala sí ag osnaighil é.
    "O níor cheart é d'agairt uirthi, níor cheart," adeireadh sé.
    AT0590: The Prince and the Arm Bands