School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Chuaidh an inghean go dtí an gcaptaoin agus dubhairt sé leis poll a fhágaint ins an mbarraille chun aéir a leigint chúcha. Cuireadh isteach sa bharraille iad agus tugadh chun bealaig iad. I lár báigh deineadh smaoineamh do'n gcaptaoin agus dubhairt sé go mba éagcórach an bheart do féin beirt a bhádhadh toisc grádh a bheith acu d'á chéile.
    Nuair a thángadar go ceann talmhan leig sé amach an bheirt acu in áit nach raibh ach coill mhór leathan. Bhíodar i ndroch chaoi. Bhailig sí féin géagáin agus cipíní agus dhein sí saghas botháin. Bhíodh sé sin istig agus í sin amuigh ag fiadhach agus na bailiú cnóite. Chuaidh sí an-fhada ó bhaile aon lá amháin ag foglaéireacht. Sa tsiubhal di tháinig sí go dtí iomaire íseal i lár na coille. Bhí scuaine colúr ag eitilt timcheall ar lochán a bhí ins an iomaire. Ní raibh aon cleite ar na colúir ach cuma meathta dreóidhte ortha. Bíodar ag lúbadh agus ag casadh is ag searradh san aér. Fé mar a léimidís síos san lochán thagaidís aníos fé cleití breaghtha breaca agus lúth agus fuinneamh ionnta. Machtnaigh an bhean gur dócha go raibh leigheas ar ghalar in uisce an locháin, agus cá bhfios di ná go raibh leigheas a fir ann leis.
    AT0590: The Prince and the Arm Bands
    Míceál Ó Guithín