Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Caithfidh sé dul amach ag siubhal in aoinfheacht liomsa amáireach ag feachaint ar mo ghairdíní," ars an Maor le na ingean.
    "Ó bhí ana chúramach ina thaobh," ars an inghean. "Leig do a lámh a bheith féd ascaill aige i gcomhnuidhe, mar sin é an nós atá ina thír sin."
    Chuaidh sí go dtí 'na fear féin 'á chomhairliú. "Abair lem' athair go bhfuil gach crann id thír féin níos feárr ná aon chrann in a gháirdín féin. Ceapfhaidh sé go bhfuil tú ábalta ar gach rud a thabhairt fé ndeara," ars í le na fear.
    "Nach breágh an crann úbhall é sin," ars an maor.
    "O tá crann níos feárr ag m'athair ina ubhall ghort," ars an fear.
    "Nach breágh an stoc iad san sa pháirc," ars an Maor.
    "Níl siad leath chómh maith leis an stoc atá ag m'athair," ars an Dall.
    Pé mí-ádh a thárla dhó do thuit na súile as. Thug an rí fé ndeara é agus ba dhóbair do dhul le bháiní. D'imthig sé abhaile a's thug sé íde béil ar a inghean. Dubhairt sé go gcuirfheadh sé féin pionós ortha, agus go mbeadh cuimhne acu ar na cleasanna a imrigheadar air féin.
    D'órduig sé bairrille mór a dhéanamh agus iad araon a chur isteach ann, agus iad a chaitheamh amach i lár na farraige. Deineadh amhlaidh agus ollmhuigheadh long mhór chun iad a chur uirthi.
    AT0590: The Prince and the Arm Bands
    Míceál Ó Guithín