Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sé leó go raibh cúirt bhreágh aige féin agus dul in aoinfheacht leis. Dubhairt sé go bpósfhadh sé an bhainntreabhach a's go mairfidís go léir go sásta.
    Bhí an bhean sásta a's níor chás di é. Bhí cúirt mhór ag an bhfathach agus oll-mhaitheas an tsaoghail bailighthe isteach ann. Dubhairt an mac go mbeadh sé féin ag fiadhach dóibh. Bhí ag eirghe leis go hiongantach ins an bhfiadhach agus bhí eagla ag teacht ar an bhfathach roimis bhí sé chómh láidir cumasach san.
    Sa tsiubhal do Sheáinín (mac na baintrighe) tháinig sé go dtí an bpluais in a raibh oll-mhaitheas seóda agus rudaí luachmhara ag baint leis an bhfathach. Chonnaic sé crios mór órnáideach a's bhuail sé treasna aniar air a chom í, feachaint an oirfhead sí do. Mhothuig sé ana neart ag teacht ann féin an fhaid a bhí an chrios air. Bhrath an fathach an neart ag imtheacht as féin, agus bhí fhios go maith aige go raibh a chrios ar Sheáinín. D'fág Seáinín an chrios air agus ní raibh aon neart ins an bhfathach agus níorbh fheidir leis aon lámh laidir d'imirt ar Sheáinín.
    "Caithfheam rud éicin a dheanamh leis an ngaige sin," ars é le na bhean, "Coileán criochnuighthe iseadh é", agus d'eachtraig di an scéal i dtaobh
    AT0590: The Prince and the Arm Bands
    Míceál Ó Guithín