Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Siúd an tarbh fé dhéin a leas drifiúr agus d'árduig sé leis í anáirde ar a adharca. D'imthig sé leis tré choill is tré ghleann is tré chnoc fé mar imtheóchadh sidhe-gaoithe agus thug sé leis ó bhaoghal í isteach i dtig breágh. Ní raibh sa tig ach caitín beag dubh. Dubhairt an tarbh leis an gcaitín an tslaitín draoidheachta a thabhairt aníos ó'n seomra agus í a chrothadh ó's a chionn. D'imthig an caitín síos agus chroth sí an tslaitín ó's a chionn. Dhein fear breágh óg do ar an neóimid. D'innis sé a scéal do'n gcailín agus dubhairt sé gur cuireadh fé dhraoidheacht é féin fadó agus go bhfanfhadh an draoidheacht air go dtí go dtiocfhadh díleachtaí a bhainfheadh an draoidheacht do.
    Pósadh é féin is an cailín agus mhaireadar go socair sásta gan spleadhchas d'aoinne as san amach.
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes