Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

nuair a bheadh a dhóithín ithte aici.
    Dheineadh sí amhlaidh gach lá agus thagadh an biadh breágh chúiche. Nuair a bhíodh a dóithin ithte aici do chuireadh sí an adharc thar n-ais ar an dtairbhín airís. B'ait leis an leas-mháthair connus a bhí sí chómh sláinteamhail chómh sásta, agus an t-easba bídh a bhí uirthi.
    D'fiafruig sí do'n leas-inghean lá cad a bhí d'á itheadh aici, agus dubhairt sí gur sabhanna glasa. Níor chreid sí í, mar bhí fhios aici ná féadfhadh sí a bheith chómh maith ar shabhanna.
    Aon lá amháin chuir sí an leas-inghean amach agus a h-inghean féin in aonfhacht léi ag aoidhreacht an stuic. Dúbhairt sí léi an leas inghean í a fhaire go maith feachaint an raibh aon nidh le n-itheadh aici. D'imthigheadar leó agus bhíodar ag aoidhreacht leó. Siar sa lá dubhairt an leas-drifiúr leis an gcailín eile an raghadh sí ag itheadh na sabhanna in aonfhacht léi. Dúbhairt sí go raghadh. D'imthigheadar síos go dtí cúinne an ghoirt agus bhíodar 'á nitheadh. Thuit an cailín óg d'á codhla agus chuaidh an cailín eile ag triall ar an dtarbh agus fuair sí a chuid bídh go slachtmhar.
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Máire Ní Cheárna