Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Fuair an bhean gráinne míne agus píosa de ghriodall cruaidh tríd agus thug sí dhó le n itheadh é.
    "Tá an-fhiacla ag na Fianna," ars é, "má tá fiacla acu a itheann é seo."
    "Cad é an caitheamh aimsire a bhíonn acu?" ars é.
    "Tá cloch mhór annsan amuigh agus bíonn siad 'á caitheamh anonn agus anall do dhruim an tighe, agus bíd ar thaobh shiar an tighe sar a sroiseann an chloch an taobh eile, agus sin é mar a chaitheann siad a gcuid ama díomhaoin."
    Chaith an gaiscidheach so siar í anois. Bhí sí gabhtha aige ar an dtaobh eile sar ar srois sí an talamh. Chaith sé soir airís í agus bhí sí gabhtha aige sar ar bhuail sí an talamh ar an dtaobh eile, ach strac sí a chuid eadaig go léir.
    "Tá an obair seo ró chruaidh domsa," ars eisean. D'imthig sé síos chun na trágha agus bhí an t aithghiorra gabhtha ag Fionn agus bhí sé shíos roimis. Bhí tarbh mór shíos agus theastuig ó'n ngaiscidheach é a thabhairt leis. Cuir Fionn na choinne. Bhí gíotam ann mórchuid. Bhíodar ag tarrac an tairbh ó na chéile go dtí go ndeineadar dhá loma leath do'n ainmhidhe agus go raibh a leath ag gach duine acu dho.
    Dubhairt an fear le Fionn ná luighfheadh claidheamh air, is na dóghfhadh teine é is ná
    Máire Ní Cheárna