Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Máire Ní Cheárna, An Bloscaod Mór, Dúnchaoin a thug an sceal so dhom. Tá sí inaois a cheithre fichid.
    Aon lá amháin bhí Fionn Mac Cúmhaill ag aoidhreacht ba thíos cois na trágha. Chonnaic sé chuige an fear agus é ag gabháil aniar tríd an bhfarraige, agus cliabh ar a dhrom aige. Gach breac a bhuaileadh leis chaitheadh sé isteach sa chléibh é le na órdóig. D'fiafruig se d'Fionn cá raibh tig na bhFiann. Theasbáin Fionn do é agus threóruig sé é ar an mbóthar. Ghaibh Fionn an cómhgar agus shrois sé an tig roimis. Chuaidh sé isteach sa chliabhán agus agus chuir sé an t-éadach 'na thímcheall.
    Tháinig an fear iasachta isteach agus bheannuig bean an tighe do, agus bheannuig sé di.
    "Cá bhfuil na Fianna?" ar seisean.