Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    is culaith sclábhaidhe air is d'imthig mar aoinne ag obair do féin. Áit cois farraige gur cuir sé fé innte, agus bhí sé ag obair go dian. Lá t'réis oibre do bhuail bean éisc isteach. Cheannuig bean an tighe ladhar éisc uaithe, mar b'í an Aoine a bhí ag teacht. Scoilt sí an t-iasc. Cad a bhuailfheadh léi i gceann acu ná eochair bheag. B'seo an t-iongantas ar siubhal. Bhí an buachaill aimsire istig is focal níor labhair sé go tráthnóna.
    Bhuail sé isteach go dtí bean-an-tíghe trathnóna a's loirg an eochair uirthi. Dubhairt sé go ndíolfhadh sé aisti uair éicin. Dubhairt sí ná raibh gnó ná cúram aici féin di.
    D'imthig sé an bóthar agus siúd leis go dtí an bPápa a's sceitimíní air. Bhí áthas a's luthgáir ar an bPápa agus dubhairt sé leis an mbuachaill go raibh sé saor anois nó riamh. Bhuail sé air suas a chulaith sagairt 's is é a bhí go mórdhálach áthasach agus bhí sé go maith as san amach.
    AT0756B: The Devil's Contract
    Peig Ní Ghuithín