Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

go mbuailfidh an t-uisce coisreacan air.
    Bhí san go maith is ní raibh go holc. D'imthigheadar leó fé dhéin an bhaile bhig. Scar an bheirt ó na chéile agus chuaidh an scoláire i dtig leis féin. Bhí iongna air fá an gcainnt achuala sé. Dúbhairt sé go scríobhfadh sé síos gach focal de. Dhein sé amhlaidh.
    Saoghaluigheadh an mac do'n lánamhain agus bhí sé na garsún bhreágh deas, agus muna raibh cion air ní lá fós é. Bhí sé ag eirghe suas 'na leanbh breágh agus é na gharsún ana naomhtha ar fad. Chuaidh sé le sagartóireacht agus tháinig an lá go raibh sé ag ollmhú chun an chéad Aifreann a léigheamh. Thosnuig sé ar an uisce coisreacan a chrothadh. D'eirig an scoláire sa phobal agus d'iarr sé air gan an t-uisce coisreacan a chrothadh. Tháinig fearg ar an sagart ach dhein sé rud air. D'iompuig sé isteach agus léigh sé an tAifreann. Nuair a bhí críochnuighthe aige d'iompuig sé amach agus d'órduig do'n duine go raibh an t-ughdarás aige ó chianaibh chun é féin a stop teacht aníos chuige.
    D'imthig an scoláire bocht suas. Thairring sé chuige an páipéar agus ars seisean — "Ní ghádh dom a thuille a rádh, tá an scéal ar fad annsan scríobhtha agat." Bhí an sagart an-bhrónach ar fad.
    AT0756B: The Devil's Contract
    Peig Ní Ghuithín