Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Scéal é seo a chuala ó Pheig Ní Ghuithín o'n mBloscaod Mór. Tá Peig timcheall sé mbliana is trí fichid d'aois. Rugadh i nDúnchaoin í agus phós sí fear ó'n Oileán timcheall chúig mbliana deag ar fichid ó shoin.
    Fadó sa tseana saoghal bhí scoláire bocht ag imtheacht roimis. Lá áirithe bhí sé ag imtheacht roimis agus sa tsiubhal dhó do bhuail seanóir bocht críonna leis. Bhí an bheirt acu annsan ag imtheacht le cois a chéile agus iad ag cainnt agus ag cómhrádh le chéile. I gcionn tamaill dúbhairt an seanóir go raibh sé féin ag dul fé'n mbaile a bhí sall uatha. Dubhairt sé go raibh cúram le deanamh aige ins an mbaile, a's go neosfhadh sé do'n scoláire é d'á mb' annsa leis é a chlos.
    "Ba mhaith liom go mór," arsa an seanóir.
    "Is mise an diabhal," ars an seanóir. "Tá sean-lánamha annsan thall agus níl aon chlann acu. Bíonn an bheirt ag bruidheann a's ag achrann. Táim se ag dul ann anois agus i gceann bliana beidh mac óg acu. Nuair a eireochaidh sé sin suas beidh sé na shagart. Nuair adearfhaidh sé a chéad Aifreann craithfhidh sé an t-uisce coiscreacan agus is liomsa gach duine do'n phobal
    AT0756B: The Devil's Contract
    Peig Ní Ghuithín