Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thiocfhaidh siad úrla do shnáithín glas a thabhairt leó agus sceach gheal agus buidéal uisce coisreacan. Casaidís an snáth glas ortha féin trí huaire agus deinidís bogha de'n snáithín timcheall ortha féin agus glaodhaidís ar m'ainm-se. Tiocfhadsa chúcha im shaoghal is im shláinte chómh maith is bhíos riamh," ars an bhean.
    Scríbh sé an litir go dtí a mhuinntir agus bhí sceón ionnta. Chuadar go dtí an sagart agus d'aithriseadar an scéal fó. Ní leigfheadh an sagart síos go Liosmuaidh é in aonchor, cé go raibh sé i gcás idir dhá chómhairle.
    Muna mbeadh an fear a bheith pósta cheana an dara huair raghadh sé síos agus thabharfhad sé abhaile í.
    Muiris Ó Catháin