Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé aon tuarasdal eile. Bhailig sí léi agus áthas an domhain uirthi é a bheith leighiste aici. Bhíodh sí ag faire air é a theacht gach oidhche na dhiaidh sin. Oidhche amháin tháinig sé isteach tríd an bhfuinneóig agus d'féach sé tímcheall go maith air féin ins an bhfuinneóig. Nuair a tháinig sé isteach ní thabharfhadh sé a lámh in aonchor di, agus dubhairt sé léi gur gheárr go marbhóchadh sé ar fad í, agus go dtabharfhadh sé a croidhe a's a haé go dtí a mháthair.
    Dubhairt an cailín gur b'í a leas-mháthair a dhein an díoghbháil agus ná raibh aon lámh aici féin ins na sparaí. D'fiafruig sé di an aithneóchadh sí cé a leighis é agus dubhairt sé go n aithneóchadh go maith.
    D'imthig sí uirthe suas i seómra. Tháinig sí anuas agus culaith an tsean-duine uirthi. Tháinig iongna mór ar mhac an rí nuair a chonnaic sé an sean-duine. Dubhairt sé gur b'é sin an sean-duine ceadhna a leighis é. Chaith sí di anuas culaith an tseanduine ós a chómhair amach agus theasbáin sí an léine do ina raibh a chuid fola.
    "Is fíor san," ar seisean.
    D'fan sé ann go maidean agus bhí biadh agus féasda acu.