Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a coimeád ó'n dtig é. Dubhairt sí go mbeadh sí ag imtheacht nó go raghadh sí o'n Domhan Toir. D'imthig sí uirthi agus ní fada ó bhaile a bhí sí nuair a bhuail seana-bheainín bheag léi.
    D'fhiafruig an tsean-bhean di cá raibh sí ag dul. D'innis an cailín an cúrsa go léir di tríd síos. Dubhairt an tseana bhean léi ná raibh aon spás ag mac an Rí sin 'á iarraidh ar an mbás ag a croidhe agus a haé a thabhairt chun a mháthar. D'eachtraig sí di mar gheall ar a leas mháthair agus na spáraí iarainn agus cionnus a shmiot sé é féin na gcoinne, agus go raibh sé i mbéal báis. Tháinig brón mór ar an gcailín.
    "Seo buidéilín duit," ars an tsean-bhean. "Buailfidh seanduine leat láithreach agus loirg a chuid eadaig air. Nuair a raghair go dtí an Domhan Toir, leig braon d'á bhfuil sa bhuidéal isteach ins gach gearradh ann agus leighisfir é. Ná hiarr aon tuarastal ortha ach an léine gur mó a chuaidh d'á chuid fola innti a thabhairt duit. Tabhair leat abhaile í sin agus coiméad í, mar is ortsa atá gur tú a mhairbh é. Slán agus beannacht agat anois; mise do mháthair."
    D'imthig sí uaithe agus bhuail an sean duine léi. Thug sí a culaith féin do'n sean duine agus thug seisean a chulaith féin dí. D'imtig sí roimpe gur chuaidh sí go dtí geata an rí.
    AT0432: The Prince as Bird
    Eibhlín Bean Uí Chéarna