Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. Cú Bhán an tSléibhe.
    Sa tsean shaoghal bhí rí agus a mhnaoi ag maireachtaint go sásta i gcúirt bhreágh. Bhí triúr inghean bhreághtha acu. Bhí gairdín aoibhinn acu ar aghaidh an tighe agus falla mór timcheall air. Falla mór árd ab'eadh é agus ní fheadfhadh aoinne dul treasna air, mar bhí sé chómh hárd leis an spéir beagnach.
    Bhí cú bhreágh bán san áit agus gheibheadh sí treasna an tsléibhe ar a aghaidh gach lá. "Cú bhán an tsléibhe" a tugtaoi mar ainm uirthe. Bhí cathaoir draoidheachta istig i ngáirdín an rí agus p'é athchuinghe a dhéanfá id' shuidhe ar an gcathaoir sin gheobhfá é go cinnte. Téigheadh an rí agus an bhannríoghan ag déanamh a n-athchuinghe go minic sa chathaoir, go mórmhór sara dtéighidís in aon áit taobh amuigh de'n bpálás .
    Lá amháin chuaidar araon amach. Dearmhad an rí rud éicin, agus chaith sé filleadh air ais airís chun an tighe. Leis an ndeabhadh a bhí air d'fág sé an eochair 'na dhiaidh ar an mbórd. Fuair na hingheanacha an eochair. Siúd amach iad, agus bhaineadar anuas an glas. Isteach le
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Muiris Ó Catháin