Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

d'aoinne a chimileóchadh a dhroim don gcloich.
    Lá dhá raibh Breanndán ag taisteal na bóchna chonnaic sé anam ar charraig i lár na mara. D'innis an t-anam do gur b'é Iúdas é a thréig ár dTighearna agus go mbeadh sé 'á chéasadh ar an gcarraig san.
    "Faghaim faoiseamh ó thráthnona Dé Sathairn go dtí tráthnóna Dé Domhnaig, agus ón Nodhlaig go dtí Lá Nodhlag Beag agus ó'n gCáisc go dtí Cinngcís agus gach Féile Muire."
    Leis sin tháinig sluagh mór deamhan ach ní leigfheadh an Naomh dóibh é a chéasadh in aonchor an lá sin.
    Thug Naomh Breanndán turas go hInis Tuaisceart leis. Tá teampull ann agus cros cloiche anáirde air agus ógham chraobh? scríobhtha ar an gcloich.
  2. Altú t'réis bídh.
    A chuala cúpla lá o shoin 'á rádh ag Pádraig Ó Guithín ó'n mBloscaod Mór.
    An Té a thug an lón so dhúinne is an chabhair chun a chaithte go dtugadh Sé na grásda beó dhúinn is an trócaire marbh.
    Pádraig Ó Guitín