Scoil: Kilmacteige (C.) (uimhir rolla 13944)

Cill Mhic Thaidhg, Co. Shligigh
Máire, Bean Uí Chuirnín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear sa gcomhursanacht seo fadó agus 'sé an t-ainm a bhí air ná "Seán na gCapall". Bhiodh sé ag goid capall ó na chomhursanaibh. Lá amhain ghoid sé capall breagh as stábla éigin, d'athruigh sé dath an chapaill le dath dubh a cuirtear ar éadach agus ar olna. Dhíol sé ar an aonach é. Chuaidh an fear o'n a ghoideadh an capall ar an aonach agus cé'n cheann a cheannochadh sé acht a chapall féin agus é dathuighthe. Nuair a thánaigh sé abhaile thug sé fé ndeara gurab' é a chapall féin a ghoideadh uaidh a bhí ceannuighthe aige. Chuaidh an tóir ar Shéan na gCapall chun é a chrochadh. Nuair chuala sé go raibh an námhaid in aice leis chaith sé é fhéin isteach i bpoll uisge mar b'fhearr leis é fhéin a bhathadh ná 'ceangal na gcúig gcaol' a bheith curtha air. Thánaic an námhad ar an bpoinnte agus tharraing sé amach Séan 'sar a raibh sé báidhte.
    Alice Boland
    Leitir Brón, Co. Shligigh