Scoil: Kilmacteige (C.) (uimhir rolla 13944)

Cill Mhic Thaidhg, Co. Shligigh
Máire, Bean Uí Chuirnín

Ar an leathanach seo

1. Nuair thánaig muinntear na Frainnce chun coghnaimh a thabhairt do's na h-Éireannaigh thainigeadar a dtír ag Cill Alaidh. Thainig na saighduirí capaill tre'n bhaile agus bhí 'chuile fear agus bean in a seasamh ag na dóirsibh ag baint lán an dá súile asta.
    Bhí Eíreannach a thóigeadh i gCill Alaidh leis na Franncaigh; bhí sé ag marcuigheacht ar chapall bhán. Chonnaic sé sean fhear - gháirthidhe a bhiodh ag baileadh na gcáin nuair a bhí sé fhéin óg. Sheas an saighdiúr an capall, leig sé urchar i dtreó an fhir mar mharbhuigh an fear úd athair an tsaighdiúra fiche bliana roimhe sin. Nuair d'imthigh an saighdiúr arais go dtí an oifigeach d'innis sé dhó go mbeadh codhladh sámh aige an oidhche sin óir bhí a shean námhad marbhuidhthe aige. An maidin lá'r 'na bharach chuaidh siad fá dheín páirce an chatha. Thug na Cattlicig conghnamh do's na Franncaigh acht thug na Protastúnnaigh
    Alice Boland
    Leitir Brón, Co. Shligigh