Scoil: Cúige na Mainseár

Cúige na Mainséar, Co. Mhaigh Eo
Antoine Mac Amhaghladha

Ar an leathanach seo

1. Bhí sagart ann uair amháin agus bhí an Pápa ag éirge lag agus ní mór sagart a chur in a ait. Dubhairt an Pápa sagart og a chur amach agus sagart eile a dféadfad coinneal a lasadh le na annál. Chúaidh ceann dé na sagairt amach go dti inghean an rí. Bhí sí ar a leabaidh le 15 bliadhna. Cuaidh an sagairt isteach ins an seomra in a raibh sé, agus dúbhairt sé nach bfúair sé an Coimaoin Naomtha le is bliana. Cuaidh sé amach agus dubhairt sé go dtiocfhad sé arais aris cun i feiceal aris. Nuair a bhí sé ag dúl amach an doras subhairt an rí dhó go lionfad sé a bóchaí le ór da dhéanadh sé an cailín dho leasadh.
    Cúaidh sé amach agus nuair, agus nuair thainig sé (amhach) istheach arís bí gasúirín giobac sa teach. Fuair sé a suipéar agus ní leifeadh athair an ghasúirín an gasúr aon rud dithe agus thug an sagart leis é. Bí an gasúir ag garaidhe agus thug a athair buille dó
    Pádraig Ó Niadhóg
    Bun Riabh, Co. Mhaigh Eo