Scoil: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Siobhán, Bean Uí Dholáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ag dul ar turas lá ins an trean. Bhiodar ag cainnt le na ceile. Tar-eis tamall cuir ceann acú a lam in a phoca agus thog sé amach a phiopa. Thóg sé amach píosa mór tabach annsin, agus bain se piosa dhé agus rinne sé an piopa a lasadh annsin. Cuir sé deathach suas san spéir annsin fé mar a deineann trean.
    Bá mait leis an fear eile gall a fhághail agus cuir sé a lámh in a phocha agus tog sé amach a phiopa. Cuir sé a lámh in a phoca eile a feicsint an raibh cipín ann acht ní raibh. D'iarr sé ar an fear eile cipín a tobairt do agus thug sé an cipín do.
    Cuir sé a lam in a pocha arís ag feicsint an raibh tobach ann ach ní raibh. O Muise, Muise ar seisean" leis an bfear eile ceard a deanfadh mé rinne mé dearmadh ar mo tabach agus mo cipin. Rinne an fear ar agus tóg sé an cipin uaide aris agus ar seisean níl aon mait i gipín nuair nach bfuil tabach agat
    Caitlín Ní Conghaile
    Padhraig O Conghaile