Scoil: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Siobhán, Bean Uí Dholáin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bíodh go leór naomh in Éirinn agus tugadh oileán na naoimh is na n-ollamh mar ainm ar Eirinn. Fuair go leór acú bás annsan agus nuair a bhíodar marbh fuair na daoine go leór taisí in a ndhíaidh. Tá go leór de na taisí sin ag na daoine o soin.
    Gach aon "lá 'l Brighde" deanann na daoine croise le tuighe agus uaireannta le ribiní do gach aon dath agus cuireann siad suas ós cionn an dhorais é ins an oidhche. Tugtar "Crois brighde" ar na crois san in onoir Naomh brigde.
    Deanann síad croise mar san lá 'l Pádhraig freisin agus tugtar "crois pádhraig" ortha.
    Ar "Domhnoch na Failme" nuair a téigheann na daoine go dtí an séipéal chun an aifrinn a cloisteál, bíonn go leór failm i h-alla an t-séipéal agus geibheann gach duine píosa failme agus i rith an Aifreann crochann síad suas an fhailm in a lámha agus
    Máire Ní Chonghaile
    An tOileán, Co. na Gaillimhe