Scoil: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Siobhán, Bean Uí Dholáin

Ar an leathanach seo

1. Is fealméar é m'athair. Tá suas le fiche acra talamh aige. Tá go leor beithidhigh aige ar an bhfeirm. Bíonn cuid des na hainmnidhte an-úsaideach. Tá trí ba aige agus cúpla buláin agus tá cúpla gamhain aige freisin. Tá caoirí agus capall aige freisin.
    Ainmhidhe an-usaideach seadh an bhó. Tugann an bo bainne duinn. Crúdhtar í dhá uair san ló ar maidin is trathnóna. [Diolann] Diolann cuid de na daoine an bainne acht diolann cuid eile aca an im agus diolann siad an im. Tugann an bó gamhna dúinn.
    Bionn pisreóigí ag na daoine i dtaobh an bhó. Nuair a bhíonn an gamhain lae no dhó ceangluigheann siad piosa dearg go rubaill an biun[?] agus deirtear annsin nach leigfeadh é sin aon dochair don mbó. bíonn pisreóigí mar sin ag daoine i dtaobh an bhó.
    Bíonn caoirí ag gach feirmeóir freisin. Gheibheann siad olainn ó na caoirí. Lomtar í sa tsamhraidh le siosúr mór? Diolann siad an olainn annsin do na siopadóirí. Teigheann cuid don olainn go Sasana.
    Ainmhidhe an-usáideach sead an capall. Is é a dheineann an cuid is mo don obair den feirmeóir.
    Sighle Ní Neill