School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Sgéal
    Ins an saoghal fadó b'éigean do na spailpíní siubhal go Baile Athá Cliath. Nuair bhíodh cuid aca ag teacht abhaile geobhadh siad lóistín i nDún Mór o fear a glaodhadh Éamonn Dubh air. Do coinne sé teach ósda agus bhí sé ag díol iarrain agus chuile shórt eile.
    Bhí fear ag teacht abhaile ó aonach Béal an Atá Sluagh uair amháin tar éis go leór caorigh a díol ann agus é ag marcuigheacht ar capall. Bhí sé deirneach san oidhche agus tharraing sé suas go doras Éamonn. Fuair sé suipéir ann agus coirce do'n capall. D'íarr Éamonn Dubh air fanacht go maidin mar bhí fhios aige go raibh airgead aige tar éis an aonaigh. Níor fhan sé. Chuaidh sé ag marcuigheacht ar a chapaill agus d'imthigh leis.
    Taobh thiar de'n caisleán tháinig fear amach roimhe. Thóg sé greim ar an gcapall agus d'íarr sé a cuid air. "Ní féidir Éamonn dubhairt an fear
    1. am
    Mairín Nic Aodhagáin