Scoil: Dealgain (uimhir rolla 11770)

Dealgain, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Riain

Ar an leathanach seo

1. Tháinig táilliúr nach raibh aon gaedhilg aige. Tháinig sé ag déanamh éadaigh lá amhain go teach tuaithe nach raibh aon béarla ann acht beagán a bhí ag na páistí. Thosuigh an tailliúr ag obair nuair a bhí se thuas ar bhord. Bhí gach rud aige ach snáth agus níor mhaith leis teacht anuas ó'n bhord agus bhí muinntear an tighe taobh amuigh de'n doras ag déanamh rudaí eicín. "Thread" arsa an táilliúr í n-árd a cinn.
    Chúala bean an tighe é agus tháinig sí isteach "Thread thread"arsa an táilliúr arís. Amach leis an mnaoí agus ar sise le an fear "troid troid" atá ag teastáil ó'n táilliúr "troid" arsa an fear agus iongnadh air. Dar m'fhochal muise má seadh geobhadh sé sin agus fáilte. Bhí sé ar tí an táilliúr bocht a mbuaileadh acht thainig gasúr beag le fear an tighe isteach go tráthamhail agus bhí tuigsint ar béarla aige agus mínigh sé an sgéal dón athair agus rinneadh réidhteach.
    Seán Ó Lúrcáin
    Cluain Each, Co. na Gaillimhe