Scoil: Dealgain (uimhir rolla 11770)

Dealgain, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Riain

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí an toir aige ar cnóthaí agus dubhairt se lé na bhean nuair a gheobhadh se bás mála cnóthaí a chuir sa gconnca leis. Tamall in a dhiaidh sin cailleadh an fear agus cuir an bhean na cnóthaí sa gconnca leis. Bhí beirt gaduidhe ag éisteacht leis agus an oidhche sin chuadar go dtí an reilig agus thógadar anóis an mála cnocaí agus thosuigheadar dhá mbriseadh ar an leach. Annsin dubhairt fear acu leis an bhfear eile gur mba bhreágh an cuid casra a goid, dimthigh duine acu agus dfhan an duine eile ag na cnóthaí. Tamall in a dhiaidh sin bhí fear ag dul an bealach agus chualadh sé an torann sa reilig. Rith sé abhaile agus dubhairt sé le ná mhuinntir go raibh an fear a cuireadh indé in a shuidhe as an uaig ag briseadh na cnóthai. Bhi sean-bhean sa mbaile ná raibh coisméag siubhail aici le roinne bliadhanta roimhe sin agus dubhairt sí lé na mhac í a iompar ann go bhfeicfeadh sí an fear. Nuair a bhiod ag teacht in gar do'n reilig
    chonnaic an gaduide ag teacht, agus ceap sé gur bhi a chomhráduidhe ag teacht leis an gcaora. Glaoidh sé amach " an bhfuil sé reamhar".
    Chaith an fear an cailleach d'á druim ar an talamh agus dubhairt "m'ás reamhar no caithte í bhiodh sí agat", agus
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Stephen Kirrane