Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé i bpríosún. Lá amháin tháinig a bhean taobh amuigh agus thosuigh sí ag caoineadh. Do bhreanuigh an fear amach ins an bhfuinneog agus dubhairt sé nach raibh aon mhaith i caoineadh. Dubhairtan fear léithe ciaróg a fhághail agus píosa ime a chuir ar a shróin agus córda tanuidhe a chur ar a chos agus píopa a cheangal do'n chórda agus (?) a cheangal do'n rópa agus an ciaróg a fhágáilt ar an mballa.
    Thosuigh an ciaróg ag dul suas nuair a fuair sé baladh an ime agus bhí sé ag tarrainge an córda go ndeachaidh sé suas go dtí an fear. Rug an fear ar an gcórda agus tharraing sé é go bhfuair sé greim ar an (?) do ghearr sé an t-iarann leis an (?) agus do cheangal sé an rópa ar a chom agus do lig sé é éin síos.
    Máirtín Ó Fátharthaigh
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)