Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill ann aon uair amháin agus sé an t-ainm a bhí air Páidín. Bhí dearbhráthair aige agus an t-ainm a bhí air Peadar. An lá seo d'imthigh an beirt aca amudha sa gcathair. Bí rea[l] ag Peadar agus cheannuigh sé milseáin. Ní raibh fios aca annsin cá raibh siad agus thosuigheadar ag caoineadh. Ghlaodh fear ortha agus dubhairt sé "caithfidh sibh a teacht i n-éinfheacht liom-sa", agus annsin bhí faitchíos ortha. Thug sé sgilling dóibh agus dubhairt sé leo dhul abhaile agus nuair a fuair siad an sgilling stop an caoineadh agus d'fhan siad annsin go trathnóna.
    Dubhairt siad annsin na[ch] dtiocfaidís abhaile aríst go deo, mar shíl siad go mbeadh saoghal maith aca sa gcathair. Ní raibh aon áit aca le codhladh an oidhche, agus is annsin a fuair siad amach go mór an dí-céillidhe a bhí ortha. Is glas iad na cnuic i bhfad uainn.
    Dominic Ó Fáodhagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)