Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

1. An bheirt a bhí i Ros
    Bhí beirt daoine ag dul le chéile i Ros tuairim is cúig céad bliadhain ó shoin. Fear óg agus bean óg a bhí ionnta. Bhíodar ag dul le chéile ar feadh ceithre bliadhan, agus phós an fear cailín eile agus fuair an cailín a bhí sé ag dul i n-aoinfheacht leis, bás le briseadh croidhe. Oidhche amháin nuair a bhí sé ag dul abhaile, rinne sé aith-ghiorra tré choill atá i Ros. Tháinic an cailín agus rug sí ar a dhá chois agus tarraing sí é tríd an gcoill. Bhí sé ag breith ar croinnte móra agus bhí sé 'ghá dtarraingt as an talamh.
    Annsin rug sé ar sg(e)ich ghil, agus tharraing sé as an talamh é agus d'fhág sí annsin é Fritheadh é lá ar na bhárach, d'innis sé an sgéal agus fuair sé bás Tháinic an dochtúir agus dubhairt sé go raibh a lámha as a n-áit. Tháinic daoine as tíortha eile ag breathnughadh ar an áit
    Peadar Ó Conghaile
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)