Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó agus bhí trúir mac aici, agus an lá seo dubhairt an mac ba sine go dtiocfhadh sé féin amach ar lorg oibre. Annsin dubhairt an dara mac go dtiocfadh sé féin amach ar lorg oibre. Agus an dearbhrathair ab óige níor corruigh sé ariamh as an luaith. Ní raibh an beirt mac (mac eile) lághach ariamh leis an dearbhrathair ab óige. Nuair a bhí an céad mac ag imeacht dubhairt an máthair leis. "Cé bhfearr leat builín bheag agus mo bheannacht, nó an builín mhór ags mo mhallacht."
    "Ó tabhair dom an builín mhór agus is cuma faoi do bheannacht." Annsin dubhairt an dara mac go raibh sé féin ag iarraidh rud eicínt, agus d'iarr an mháthair, "cé bhfearr leat an builín mhór agus mo mhallacht, nó an builín beag agus mo bheannacht," "Tabhair domhan builín mhór, cé'n mhaith do beannacht. Annsin d'éirigh an tríomhadh mac agus dubhairt sé, "Ní bheidh mise annseo," Annsin d'iarr an mháthair an dhó an rud céadna agus dubhairt sé tabhair dom an builín beag agus do bheannacht.
    Annsin bhí an triúr aca ag imhteacht agus dubhairt, céad déarbh
    AT0327: The Children and the Ogre