School: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin agus rinne sé a chroidhe dhíchill ar mhach éirghe go luath ar maidin...

(continued from previous page)
    mhach éirghe go luath ar maidin, theip air sin a bhéan amh. Ní raibh an mac sásta bheith in-a suidhe roinh an mheadhon lae lá ar bith.
    D'innis an t-athair scéal dá mhac agus shíl sé go ndéanfadh sin cúir. ''Fear áirithe'' adeir seisean a d'éirigh go moch lá amháin chuaidh sé amach agus fuair sé sparán a raibh ar lán airgid ann. D''freagair an mac é, agus dubhart, ''an fear a fuair an sparán ní raibh sé in-a shuidhe comh luath leis an té a chaill é.

Bhí bean ann fadó agus bhí trí h-ingine aici. Lá amháin dubhairt an cailín ba sine...

Bhí bean ann fadó agus bí trí h-ingine aici. Lá amháin dubhairt an cailín ba sine. ''Racaidh mise ar lorg oibre amáireach, agus dubhaire an mhátair lei sul ar imthigh sé ''cé aca ir fearr leat an builín aráin seo agus mo bheann- acht, nó an builín ar fad gan mo bheannacht.'' ''O dubhairt sí ''tabhair dom an builín ar fad agus