Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

an t-am seo.
    Nuair a bhí sí imthighthe aríst, tháinic an t-athair 's an mac. Dubhairt an t-athair, "nach maith nach dtainic na fir sin indiú, caithfeamuid iarraidh ar bheirt eile amáireach."
    Nuair a tháinic an sean-fhuiseóg abhaile d'innis siad a sgéal di. Dubhairt sí, "tá go maith, níl aon bhaobhal orrain fós".
    D'imthigh sí aríst an lá ina dhiadh sin agus dubhairt sí leo cluais níós fearr ná sin a bheith orra.
    Nuair a bhí sí imthighthe thainic an t-athair 's an mac aríst. Dubhairt an t-athair, "nach maith nach dtáinic ana fir sin indiú, caithfe an bheirt againn féin dul amáireach agus é a bhainnt.
    Nuair a thainic an sean-fhuiseóg abhaile d'innis siad di céard a thárla. Annsin dubhairt sí, "más mar sin é caithfe muid bheith ag imtheacht", agus d'imthigh siad. Bhí fhios ag an sean-fhuiseóg nach raibh aon maith dóibh bheith ag brath ar na comharsana.
    Maoilre Mac an Chródha
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)