Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

1. Sgéal faoi Íosa
    Nuair a bí Íosa Críost ag rith ón na Iúdaigh tháinig sé chomh fadha le áit na raibh crann truim ann. Annsin chuaidh sé faoi an crann truim agus sgar sé amach ar fad agus níor shabháil an crann truim é chor ar bith. Annsin nuair a c [!] tháinic na h-Iudaigh. Chonnaic siad Íosa faoi an crann truim acht d'imthigh sé orra. Annsin chuaidh sé faoi crann Cuilinn [< Cuillinn] a bhí ag fás in-aice na páirce. Annsin sgar sé amach mar teach agus shabháil an crann cuillinn é agus ní fhaca na h-Iúdaigh Íosa faoi an crann cuillinn agus sin é an fath gur b-é an crann truim an crann deireannach a chuireas amach billeóga agus an cead crann a thuiteas na billeóga dhó agus an crann cuillinn bionn sméara dearga ag fás ar c'uile bliadhain agus ní chailleann sé acht
    Máirtín Ó Ruaidhín
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)