Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

Ar an leathanach seo

1. Bhí filí [“file”] ann fadó, sé an t-ainm a bhí air ná Tom Tast, bhíodh sé ag déanamh sagairt dó féin agus ag pósadh bean agus fear agus nuair a bhíodh siad pósta aige dhéanadh sé amhrán díobh.
    Bhí file eile ann fadó sé an t-ainm a bhí air ná Máirtín Ó Laoi. Bhí sé féin agus fear eile ag déanamh amhráin fadó istigh i dteach agus chlis ar Mháirtín. Chuaidh sé amach agus rinne sé amhrán faoi’n gealach.
    Rinne Máirtín amhrán faoi fataí ar a dtug na daoine seaimpíní orra an chéad uair a tháinic siad go h-Éirinn.
    Chuaidh beirt fhear ag tórramh a’ Chaisleán Geárr as Baile an Dubhlaoich fear acu, shíl na daoine go mbeidh an-spóirt acu. Nuair chonnaic siad iad ag teacht. Níor labhair an bheirt fhear le na chéile i gcaitheamh na h-oidhche. Nuair a bhí siad ag dul abhaile, dubhairt an fear as
      1. filíocht
    Máire Bean Uí hÓgáin