Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-scoil ag cros bhóthair Baile an Dubhlaoich fadó. Sé an sórt leabhar a bhí acu na cártaí Béala ar an bhalla. Plancanna a bhí acu le suidhe orra. Bhíodh maide beag tart ar na muinéala. Chuireadh an Máighistir marc ar an maide gach oidhche agus nuair a thiocfadh siad ar maidin deireadh an Máighistir go mbíodh siad ag cainnt Gaedhilge agus annsin bhualadh sé iad. Nuair a thiocfadh siad ar scoil chuile Dia Luain, d’fiafhrochadh an Máighistir an mbeadh aon phighin acu, agus an duine a bheadh an phighinn aige i dtús ní bhuailfeadh an Máighistir é go ceann seachtmhaine. An t-ainm a bhí ar an Máighistir Seán Ó Dubhgáin.
    Tá cros-bhóthair Bhaile an Dubhlaoich trí mhíle ó Ghaillimh ar bhóthar Átha Cinn.
        1. foirgnimh