Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

Ar an leathanach seo

1. Bhí scoil ag Cros bóithre Baile an Dubhlaoich. An t-ainm a bhí ar an máighistir Seán Bacach Ó Dubhgáin. Cáin sgoile an pháigh a bhíodh acu. Primer Reading made easy, agus leabhar litriú an t-ainm a bhí ar na leabhraí. Thiubhradh gach sgoláire fód móna leoibhtha. Chuirfeadh sé píosa maide tart ar mhuinéal na sgoláire a mbéadh agachaí ann ’tally’ an t-ainm a bhí ar, bhéadh fhios aige lá ar na bhárach dá labhrochadh an sgoláire focal Gaedhilge. Chuirfeadh sé sgoláire suas ar druim sgoláire eile agus bhainfeadh sé dho a bhríste tiubhradh sé bualadh dhó. Tá sin deich mbliadhain agus trí ficid ó soin. Bhí ceann eile i gCnoc Mhaoil Dris agus ceann ar an mBóthar Mór.
    Tá Cros bóithre Baile an Dubhlaoich timceall trí mhíle ó Ghaillimh ar (botrar) bóthar Áth Cinn.
        1. foirgnimh