Scoil: Mionlach (uimhir rolla 8800)

Mionlach, Co. na Gaillimhe
Riocard Ó Tighearnaigh

Ar an leathanach seo

1. Lá amain bhí cearc agus much ag siubhla ar fud an colle casu siough leó dubairt an siough go raibh boca oir faoi an crann a bhí i naice an sgoil cuaidh an much agus an cearch nuan. Bhí an much ag tochailt lé na srun agus bhí an cearch ag sgriobá lé na cosai go bhfuair sias an pota. Nuair a tainig siad an pota dubairt an cearc go leice fein an pota agus dubairt an much go leice fein é dostuig siad ag traoidh an fhad as a bhí siad ag traoidh tainig sionac agus tug se leis an nuair a diac siad taobh h-iar bhí an pota imte Ansin dubhairt siad dhá manách muid dhá leath d’en pota an cead uair bheac leath an du agann ach anois níl dhathá agann. Ansin cuaid siad abaile go bronac.
    Eilís Ní Phroinseas