Scoil: Mionlach (uimhir rolla 8800)

Mionlach, Co. na Gaillimhe
Riocard Ó Tighearnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann uair agus do cheannuigh sí trí bhanamh. Bhí péire acu ag déanamh go maith agus an ceann eile go dona. Deir sí leithe féin go marbhochadh sí an mhuic dá mbheadh biseach uithre le h-aghaidh Fhéil Mártan. Nuair á bhí siad réasúnta mor ná muca dhíol sí péire acu agus d’fhág sí an ceann dona sa mbaile. Nuair a dhíol sí iad thainic biseach ar an mhuic dhona. Bhí go maith is ní raibh go h-olc. Thainig oidhche Fhéil Mártan agus bhí an t-sean-bhean ina suidhe ag an teine agus gan smuintigh ar bith uithre an muic a mabhradh. Ar uair an-mheadhan-oidhce an oidhche sin tainic fear ag an doras agus dubhairt.
    “Muna marbhochaidh tusa an muicíneach
    breacaíneach dhubh beid tú sa