Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

Ar an leathanach seo

1. Bhí go leor luch siubhail ag dul thart annseo. Go mór mhór ins an Samhradh nuair a bhíonn an aimsear breagh. Cuireann siad futha i gcomhnuidhe ar sean bothrín nó inaice le coill nó uisge. Bíonn capaill agus cairt acu. Bíonn cuid acu ag déanamh canna agus cuid eile acu ag deisiú potaí agus rudaí eile.
    Nuair a thagann siad go dtí an áit a bhfuil siad le fanacht Cuireann siad suas na cabáin. Ní fhanann siad act cúpla lá nó seactmhaine i n-ait ar bith nó go n'imthigheann siad leo aríst agus sin é an fáth a dtugtar lucht siubhail orra. Bíonn na mná ag dul thart ó theach go teach ag cruinniu déirce. Bíonn siad ag
      1. daoine de réir aicme
    Eibhlín Ní Mhainnín