Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Sean Sgéal
    Seo sgéal a chuala mé ó na sean daoine go raibh sean-fhear ina chomhnuidhe í gCondana Gaillimhe í teach beag. Ní raibh aige ach aon bhó amháin. Lá amháin dubhairt sé leis ? féin go ndíolfad sé an bhó. Cúpla lá ina ndiadh bhí aonach í mBaile an Róba chuaidh sé ann.Díol sé an bhó agus fuair sé trí púnt. Nuair bhí sé ag teacht abháile chuaidh sé isteach í dteach ina raibh uisge beata dá ndíol ann. D'fhág sé púnt sa teach sin. Arsa sé le fear an t-siopa " Uair ar bith beidh deoch uisge beatha ag teastáil uaim beidh sé le fagháil agam" "déanfaidh sin" arsa fear an tsiopa. "Ní beidh ort ach do hata a craitheadh nuair thiocfad tú isteach nó go mbeid an púnt caithte? agat" Chuaidh sé isteach go dtí teach éile agus dubhairt sé an rud céadna ann. Chuaidh sé isteach go teach eile agus dubhairt an rud céadna ann. Chuaidh sé abháile annsin. Cúpla lá indiaidh?
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Brígid Ní Chadhain