Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a ndéanfadh sé sin tú dcile" [?] "tuige a ndéanfadh sé sin mé" arsa fear an tsiopa "tabhair dhom mo chuid airgead nó cuirfeadh mé an gárdá in do dhiaidh." agus béigean den fear é a íoc Nuair chuaidh sé amach ar an tsráid bhí an bacach imthigthe leis an mála óir. agus ní é an beannacht a chuir an fear leis.
  2. Bhí fear agus bean ann uair amháin. Nuair a phósadar diarr an bean ar an bhfear an raibh se ar sgoil ariamh. Dubhairt an fear nach raibh. Dubhairt an bhean leis go gcaithfhidh sé dul ar sgoil. Dubhairt an fear nach rachfhidh sé dul ar sgoil. Dubhairt an fear nach rachfhadh sé ar sgoil dí. Dubhairt an bhean go gcaithfhidh
    Eibhlín Ní Mhainnín
    Ceapach na gCapall, Co. na Gaillimhe