Scoil: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. na Gaillimhe
P. Ó Maille

1. Risteard Duineamhuil (Humanity Dick)
    Ba duine do Mháirtíní Bhaile na hInse an Risteard seo. Bhí sé in a theachta i pPairliméad Grattan agus i bpairliméad Shasana in a dhiaidh sin. Bhí sé in a thighearna thalmhan ar pháirt mhór do Chon na mara. Chomhnuigh sé i mBaile na hInse. Tá a chaisleán annsin fós.
    Tugadh Humanity Dick mar leas ainm air mar gheall ar gur budh é a chuir dlighe ar bun in aghaidh droch úsáide a thabhairt do bheithidhigh (Prevention of Cruelty to Animals Act)
    Ba' aisteach an mhaise do dhuine de na Máirtíní dlighe den tsórt seo a chur ar bun mar is de bharr troda a chuaidh a gcáil ar fud an tsaoghail; agus is beag an trócaire a dheanfaidis ar dhuine ní áirighim beithidheach dhá gcuirtidhe fearg ortha
    Cheannuigh Linseach Bearnan dúithche thalmhan i nDúithche Sheoigheach. Is é ant ainm atá fós ar an dúithche sin Gleann Ghlais agus tá sé ráidhte go bhfuil sé ar cheann de na trí ghleann is deise i-n Éirinn.
    Bhí Risteard Máirtín ag iarraidh an dúithche a fhaghail freisin, agus bhí dlighe fada idir é
    Teangacha