Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé pósta agus ní raibh aon chlann acu. Bhíodh stócach ag dul thart agus choinnigheadar é le obair a dhéanamh dhóibh. Lá amháin bhíodar ag cur fataí agus chuir an stócach fearg ar an bhfear. Bhuail sé é le feac na láidhe agus marbhuigh sé é, agus chur sé é san ngarrdha.
    Chuile duine a rachadh an bealach sin san oidhche dfheicfhidís an stócach agus bhíodh an fhaitchíos orra. Nuair a bhí an fear a mharbhuigh é ar leabaidh an bháis, bhí faitchíos ar na daoine a dul i gcoinne an tsagairt mar chaithfhidís a dul thar an áit sin acht bhí fear misneamhail ann agus dubhairt sé go rachadh sé féin ann. Dimthigh sé agus nuair a bhí sé fhéin
    Marcus Ó Catháin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)