Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an uisge coisreacan bhuail an mac sa láimh é agus bhris sé a lámh. Bhí fearg ar na daoine leis an mbuachaill agus bhíodar ag dul dhá mharbhughadh acht dubhairt sé leó breith ar an uisge coisreacan agus é a bhualadh ar charraig taobh amuigh de'n teach phobail. Dubhairt sé leó freisin gan aoinne fanacht in aice leis mar go mbriseadh sé an chloch.
    Rinneadar mar dubhairt sé agus cuir sé na spalaí san spéir. Annsin dubhairt sé leó dearcadh ar chosaibh an tsagairt go bhfeicfhidís an cos beithidheac a bhí air acht níor thug sé cead dóibh agus dimthigh sé as amharc.