Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuid de na daoine a bhí ag dul ar sgil ann seadh Máirtín Ó Ceárnaigh agus Tomás Breathnach. Bhíodh Pádhruig Ó Laoidh i n-a shuidhe ag colbha na leabhthan agus ní raibh aon t-suidheacháin (?) ag na sgoláirí ach a bheith i n-a suidhe ar a urlár thart air. Ní raibh aon bhéarla dhá mhúineadh ann. B'as Árainn é agus bhí sé indon Gaedhilge a léígheadh agus a sgríobhadh. 'Sí an pháigh a bhí sé a fhághail ná luasgán beag fataí ó chuile dhuine a bí ag dul ar sgoil chuige.
  2. Seanscoileanna

Fadó 'sé an tighearna talmhan a bhí 'san áit seo ná Liathdhruim Bacach.

2. Fadó 'sé an tighearna talmhan a bhí 'san áit seo ná Liathdhruim Bacach. Bhí go leór de thalamh na h-áite aige agus bhíodh se an-chruaidh ar na tineóntaí. Nuair a bhí sé tamall i n-a thighearna ar an áit gloaidheadh 'san arm é agus i ann a briseadh a chos. Bhí deirbhsiúr aige agus
        1. foirgnimh
    Áine Nic Allmhúráin