Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí triúr dearbhráthar i na gcomhnuide ar an gCloichbhric uair.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an bheirt acu leó agus nuair a bhíodh ar ag dul thar cheárdtain rug an fea[r] ar an inniúin agus thug sé leis i n-a leath-láimh í. D'fhiafruigh fear an chóiste de tuige raibh sí aige. "Tá" adei[r] seisean "go bfheicfidh mé an mbéidh mé níor laige ag teacht abhaile ná atá mé anois." Sgannruigh fear an chóiste agus d'fhág sé i n-a dhiaidh é. Níor cuireadh aon tóir air i n-a dhiaidh sin.

Bhí fear i n-a chomhnuidhe ar an gCloichbhric fadó agus bhí sé indan rith go h-an tapaidh.

19.
    Bhí fear i n-a chomhnuidhe ar an gCloichbhric fadó agus bhí sé indon rith go h-an tapaidh. Uaitéar oc ach Fiaghach an t-ainm a bhí air. Bhí deirbhshiúr dó pósta ar bhárr na Cloichebrice agus deirbhshiúr eile in gCill-Bhríghde. Ins an am sin bhí na Flaithbheartaigh i n-árd a réime i gConamara. Bhí eagla ortha go mbéadh Uaitéar níos láidre ná iad. Lá amháin thángadar agus thugadar leo fear a
    Áine Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe