Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

Bhí triúr dearbhráthar i na gcomhnuide ar an gCloichbhric uair.

Bhí triúr dearbhráthar i n-a gcomhnuidhe ar an gCloichbhric uair. Triúr mac do Sheán an Ghrafa a bhí ionnta. Bhíodar an-láidir agus ní bhíodh mórán le déanamh acu. Ní raibh aon droichead ar abhainn na Cloiche-brice an t-am sin agus nuair a bhíodh tuile inntí ní raibh aoinne indon a dhul treasna. Lá amháin bhí an triúr i n-a suidhe ar bhruach na h-aibhne. Tháinig sean-bhean thart agus ní raibh sí indon a dhul treasna na h-aibhne. "Muise is old an triúr fear sibh nach gcuirfeadh clocha 'san abhainn a seasfadh duine ortha" ar sise. Nuair a chualadar sin chuireadar clocha 'san abhainn agus níor imthigheadar as nó gur chruinnigh meathal fear le n-a gcaitheadh as. Faoi cheann tamaill d'imthigh beirt de na dearbhrátharacha ag saothrughadh a mbeatha. D'fan an duine eile 'sa' mbaile agus thug a athair leath a chuid talmhan dó. Níor taithnigh seo leis an tighearna talmhan agus dubhairt sé go gcaithfeadh an mac a dhul chun an phríosúin. "Níl neart air" adeir an t-athair. Faoi cheann seachtmhaine táinig cóiste ó'n tighearna talmhan i n-a choinne. D'imthigh
    Áine Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe