Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

Bhí bean i n-a comhnuidhe i mbárr na Cloichebrice fadó agus Máire na Móna an t-ainm a bhi uirthí.

Bhí bean i n-a comhnuidhe i mbárr na Cloichebrice fadó agus "Máire na Móna an t-ainm a bhí uirthí. Bhí sí an t-saidhbhir agus bhí go leór beithidheach aice. Bhí an oiread beithidheach aicí agus - nuair a bhidís dhá seóladh go mbíodh an bóthar dubh acu ó bhárr na Cloichebrice go dtí an Tuarlagach. Lá amháin thug Máire cuireadh do Thighearna Mhuigheó a theacht ar dinnear léithe. Nuair a bhí sé ag dul ag imtheacht d'iarr sí air píopa tobaic a chaitheamh léithe. Thug sí isteach i seomra é a raibh bord i lár an urláir ann. Is ar an mbord sin a bhí an píopa leagtha. Bhí na gcos as an bpíopa agus naoi gclocha tobaic a rachfadh ann. D'fhéadfadh naonmhar a bheith ag caitheamh i n-éinfeacht as. Ar deire
    2. táirgí
    Áine Ní Allmhúráin