Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

Bhí fear i mbothán uair darbh' ainm Seághara Ó Maithnín.

Bhí fear i mBothán uair darbh' ainm Seághan Ó Maithnín. Chuala sé go raibh ciste i bhfolach i n-aice le n-a theach agus chuaidh sé amach lá 'ghá thóruigheacht. Nuair a bhí sé sgathamh ag cartadh fuair sé crúisgín árdnósach a bhí lán go béal le h-ór. Bhí an-ríméad air ach ba gheárr a mhair sé. Nuair a bhí sé ag cur an bhóthair abhaile de chuala sé gol géar, cráidhte 'san áit a bhí sé tar éis a fhágáil. D'fhéach sé i n-a dhiaidh agus chonnaic sé each caol dubh agus é ag caoineadh go brónach. Sgaithte thagadh an t-each an-ghar dó agus leagadh sé a phus ar an bpota. Chuaidh Seán ar ais agus leag sé an pota síos 'san áit chéadhna aríst. D'imthigh an t-each as amharc. Níl fhios cé chuir an ciste i bhfolach ach níor féachadh len' fhághail ariamh ó shoin.
    Áine Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe